Tags

, , , , , , ,

Sunnuntai-illan viimeisten laulajien näytönpaikka koetti juuri ennen tulosten julkaisuhetkeä; sen lisäksi että odotimme toisen suomalaisen esitystä, myöskin jo jännityksestä kihisten niitä tuloksia. Kuka pääsee finaaliin asti? Tulokset tulivatkin hienosti tunnissa; tuomarit ovat siis päässeet äänestyksissään suhteellisen helposti ratkaisuun. Me varjoraatilaiset saimme monta kihisevää keskustelua aikaiseksi.

Laadimme siis listan nimistä finaaliin. Osa meistä tuntui pohtivan sitä, miten tuomarit ajattelisivat, osa halusi laittaa listan omista suosikeistaan. Molempi parempi. Äänet laskettiin ja lista julkaistiin ennen varsinaisia tuloksia. Emme olleet mielestämme ihan kaukana, vaikka listamme ei ihan nappiin napsahtanutkaan. Itse uumoilin, että tuomaristo jakaakin kilpailun 8 finaalipaikkaa siten, että miehiä otetaan 5 ja naisia 3; kilpailuun oli saatu tällä kertaa niin monta todella kovaa baritonia, että heitä on lähes mahdotonta laittaa tässäkään vaiheessa paremmuusjärjestykseen. Naisten tasokin on kova, monista kilpailuista poiketen miehet ovat pompanneet aivan uusille urille. Ehkä niitä bassoja kaivataan vielä; lienevät edelleen kiinnostuneempia jääkiekosta kuin laulusta? 😉

Iltaerän aloitti sielukkaasti israelilais-saksalainen Hagar Sharvit. Ihan vähän tuntui siltä, että ensimmäinen laulu lähti varkain liikkeelle, tai sitten kyseessä oli sellainen tehokeino jota en osannut odottaa? Ääni on ihana, sielukas; koko ohjelman korkeutta hiukan mietin, edes Charlottan aaria ei kiipeä kovin korkealle, olisiko finaalin Rossini-numerossa ollut lisää korkeutta kuunneltavaksi? Schubertin Erlkönig olisi tarjonnut vielä ihan hitusen enemmän mahdollisuuksia värittää tekstiä erilaisillä äänenväreillä, tulkintatahtoa ja -taituruutta riittää kyllä!

Baritonikomeetta Waltteri Torikka rytisteli yleisön sydämiä oikealta ja vasemmalta. Jalosointinen instrumentti, elokuvatähden ulkomuoto ja muutenkin kadehdittava paketti! Valitettavasti baritonien taso oli noussut infernaalisen vaikeaksi eikä tuomaristo ehkä osannut tarttua suomalaiskansalliseen, synkkään laulumaisemaan? Hienoa työtä, hänen taiteestaan saamme nauttia vielä monesti. Mieleni tekee vielä referoida (vapaasti ) erästä vanhaa viisautta, ehken tällä kuitenkaan vihjaa mihinkään? Jos on saanut lahjan ilostuttaa ihmisiä ympärillään, on sen mukana tullut myös velvollisuus kehittää sitä…

Kanadalainen sopraano Florie Valiquette hurmasi minut aivan täysin! Nautin suunnattomasti, kun näen laulajan hengittävän luonnollisesti; hengitän alitajuisesti samaan tahtiin ja tempaudun helposti musiikin vietäväksi. Rapeaa hyvää ruotsia, ihana ohjelma, eritoten Faurét ja hieno aaria kuvioineen päivineen! Hänen kohtalokseen saattoi koitua Kateryna Kasperin onnistuminen omassa ohjelmassaan, jos rohkenen heidät sijoittaa ääneltään saman suuntaisiksi.

Yhdysvaltalainen tenori Jonathan Winell sai myös minussa aikaan ihailua; erittäin hieno kilpailu, näin paljon tenoraalistakin potentiaalia. Ääni hyvin hallinnassa, Ma elän kilahti kuin Wäino Solalta ikään (levyltä kuultuna)! Ja nuo huikaisevan vaikeat Strauss-laulut; nouseva sarja kruununaan Cäcilie korkeine h-sävelineen. Ja sokeriksi vielä vaikea Rinuccio pohjalle. Todellinen kaiken kattava kilpailuohjelma. Ei vaikeuksia, pelkkää helppoutta. Osa kollegoistani ei tuntunut ihan ymmärtävän aidon lyyrisen äänen väriä, keskusteltiin puristeisuudesta ja terävyydestä; pois sellaiset ajatukset! Kun kerrankin osuu kohdalle taidokas ja tulkintakykyinen taiteilija!

Itse olisin halunnut nähdä finaalissa vielä Winellinkin, ja olisin antanut nuoren lupauksen palkinnon Kalmuchynille. Hänen tilalleen olisin nostanut varmaotteisen Hansung Yoon. Naisten sarja sai minut enemmän ymmälleni; omat kokemukseni laulamisesta eivät anna paljoakaan pohjaa tarkastella daamien laulamista analyyttisemmin. Sen voin kuitenkin sanoa, että ihan jokaikisen heistä kanssa on ihanaa laulaa! 😉 😀

Petri Bäckström

Petri Bäckström on neulova tenori -tittelillä paiskattu lavaleijona ja filosofitenori-arvonimellä esitelty tanssiva muusikko. Laittaa itsensä täysillä peliin näyttämöllä ja on laulamisen suhteen innokas amateur. Suurista sanoista huolimatta vahvatahtoinen pehmoilija ja vastakohtaisuuksista elävä yksinkertaistaja.