Tags

, , , , , , , , ,

…kohta; istun paikallani permannon takaosassa, ja koska kukaan ei kiinnitä minuun huomiota, käytän kilpailun ohjelmistovihkoa helleviuhkana. Heinäkuun alussa Helsinkiin vierailemaan saapunut helle onkin sittemmin päättänyt jäädä asumaan kaupunkiin. Puheiden jälkeen lavan sivuovi lopulta käy ja mm. Münchenin ARD-kilpailuissa jo menestynyt korealainen baritoni Hansung Yoo astelee levollisesti, kuumuudesta viis veisaten lavalle kilpailun ensimmäisenä laulajana. Ääni on upea; se soi puhdaslinjaisesti läpi rekisterien ja toimii kuin unelma pianisti Ilmari Räikkösen suosiollisella avustuksella Duparcin laulussa Chanson triste ja Valentinin aariassa Gounoudin oopperasta Faust. Aariassa laulajan silmien taakse syttyy kipinä, jonka toivoisin säilyvän siellä, jos laulajan tie jatkuu välieriin.

Niin ikään korealainen Soomin Yu on rakentanut hienosti monipuolisen alkueräohjelmansa; kahdesta aariasta ja kahdesta laulusta koostuvalle ohjelmalle vastakohtaisuus on eduksi. Hän on eläväinen lavapersoona ja Straussin Cäcilie kuulostaa laulajan sotaratsulta: se soi loisteliaasti ja intohimoisesti. Saksan kieli tuntuu istuvan parhaiten hänen suuhunsa. Tällä kertaa Debussyn laulun tohtorin tytär oli pukeutunut Cäcilien vaatteisiin, ja teokset sekoittuvat tyylillisesti keskenään.

Saint-Saensin Danse macabre on monille tutumpi sävelrunona orkesterille kuin lauluna. Kiinalainen basso Shi Zong on tehnyt taiteilijatyypilleen suotuisan valinnan ja laulu on mainio lopetus muuten hiukan tasapaksulle alkueräohjelmalle; hän loihtii yleisölle näyn Cazalisin runon kuolemasta, joka soittaa viuluaan niin, että hartsi pöllyää. Schubertin Winterreisen Erstarrungissa saksan kielestä on vaikea saada selvää etenkin, kun fraasien loput katoavat myös äänellisesti kuulumattomiin.

Venäläinen Irina Baikova astelee lavalle kuin Dionysoksen synnyttänyt Semele itse; Händelin aarian teksti soi kauniisti. Hän on selvästi sisäistänyt laulettavansa ja myös Rachmaninovin Uni Sologubin runoon saa laulajalta ja pianisti Kristian Attilalta lumoavia kosketuksia. Fiordiligin aariassa Mozartin oopperasta Cosi fan tutte Baikovan lauluun ilmestyy myös tulista temperamenttia.

Viiden laulajan ryhmän viimeisenä esiintyy baritoni John Brancy Yhdysvalloista. Rehellistä, vaikuttavaa, tyylikästä, voimallista, koskettavaa… Tässä pienoiskonsertissa säveltäjät ovat omilla paikoillaan, teksti aina syvästi myötäeletty ja selvä. Bachin Matteus-passion aaria kuulostaa vakaumukselliselta ja Schubertin Nachtstück herättää kunnioitusta. John Brancy laulaa musiikki- ja tekstilähtöisesti kuitenkaan säästelemättä vuolasta ääntään silloin kun sitä tarvitaan.

Ensimmäisiä laulajia on tullut seuraamaan paljon kesäistä yleisöä. Yhdysvaltalaisbaritonin kohdalla aplodit yltyvät hyvin äänekkäiksi, mutta myös muut kandidaatit saavat lämpimän ja kannustavan vastaanoton.

Jään itse mielenkiinnolla odottamaan joidenkin kilpailijoiden omien pianistien mukaantuloa; takana on usein pitkä yhteinen duo-historia, jonka seurauksena kahden muusikon temperamentit ovat parhaassa tapauksessa hioutuneet täydellisesti yhteen hengitettäväksi musiikillisen ja tekstillisen ilmaisun välineeksi.

Lopuksi vinkki kilpailuesitysten seuraajalle: pyri kuuntelemaan tietoisesti erityisesti lauluohjelmiston koko tekstuuria piano-osuuksineen. Miten piano kommentoi laulutekstiä? Puhuvatko lavalla olevat instrumentit samaa kieltä, vai tarjoavatko pianon harmonia ja rytmiikka rinnakkaisen todellisuuden laulun runolle korostamalla piirteitä, jotka eivät ilmene pelkässä laulu-osuudessa? Tarttuuko piano-osuus runon yksityiskohtiin vai luoko se pikemminkin yhden maiseman, jossa runon on hyvä levätä? Kuuletko sanan pianosta?

Juho Alakärppä

Juho Alakärppä on laulumusiikkiin erikoistunut freelance-pianisti ja vuosi sitten syntyneiden Ulriikan ja Simonin isä. Kaksosten syntymän myötä hänen elämästään on tullut kaikella tavalla rikasta, peruuttamattomasti. Suuresta elämänmuutoksesta huolimatta hän jauhaa edelleen kahvipapunsa itse ja pyrkii lenkille Seurasaareen useammin kuin kerran viikossa. Haaveilee juuri nyt omasta kamarimusiikkikokoonpanosta.

Advertisements